Lucien del Mar : „A Csend egyszerűsége mindenkié”

“Didergő lelkünk mesékbe burkolva, Kezünk vágyott szépek felé nyúl.

A nyelv rabságában ül a néma csend, Otthona nem mozdul.”

Lucien del Mar

Hagyod, hogy átjárjon a légzés mély nyugalma, a fények ezerszínű játéka, a természet romlatlan világa, és végül nem marad más, mint a csend. Minden eltűnik a világból, ami mesterkélt, minden, aminek itt nincs helye és megérkezel önmagadba, abba a természetes állapotba, ahova minden ember szeretne visszakerülni. Megérint a létezés egyszerűsége. Béke árad szét benned. Hatalmába kerít a teljesség érzése.

395245_277010402361122_1114206732_nNem erdőben jártam. Lucien del Mar vezetett be világába. Tiszta, csillogó tekintet, mély jelenlét. Melegség árad lényéből. Mindezt gyermeki természetességgel. Nyugalom és biztonság áraszt el. Nehéz mellette megszólalni. Csend van benne és körülötte. Üres, tiszta természete visszatükröz mindent. Áldás sugárzik az arcán.

Életét a mindig új világa, a kiszámíthatatlan jellemzi. Minden változik körülötte, csak a csend állandó benne. Kompromisszum mentes életébe nem fér bele az alkalmazkodás, a megszokás, a megalkuvás. Az állandó szembenézést választotta. A pillanatot. A váratlant. A kalandot. Védelem és bizonyosságok nélkül élni. Ha újabb meghatározásokat, elméleteket vagy világnézeteket keresnék, rossz helyen járnék. Nála nincs tanítás, nincs recept, nincs hierarchia. Ugyanakkor a csend megtartó közegében megértő és elfogadó teret biztosít a hozzáfordulóknak, megváltoztatva ezzel a fájdalom és a szenvedés minőségét.

Otthonod a Csend. Hogyan sodort téged az élet tengere ebbe a kikötőbe?

Igazából mindig is a lélek dolgai érdekeltek, mondhatnám: ”ez a dolgom”, s ebből a szempontból úgy érzem megérkeztem: a sokéves külső és belső utazásom, örömöm és szenvedéseim ehhez a ponthoz, az aktív csend megalkotásához és megosztásához vezettek. 
Több mint húsz éve járom az utam és osztom meg a leghatékonyabbnak talált eszközöket. A valódi bölcsességet és a mindennapi életünket ténylegesen örömtelibbé tévő alapelveket és módszereket keresem. 

Mit jelent számodra a Csend?

Sohasem vagy mélyebben és valóságosabban önmagad, mint amikor elcsendesülsz. A Csend megmutatja, hogy ki vagy. Felfedi és gyógyítja függőségeidet és félelmeidet, segít kapcsolataidra kívülről rálátni, megmutatja tetteid mozgatórugóit, a belső mintáidat. A Csend lefejt rólad mindent, ami nem odavaló és végül csak az marad, ami igazán számít. A Csend olyan, mint a víz felszíne, amit felkavarsz és lassan fölé hajolsz. Ahogy nézed kisimul és egyre több részletet mutat meg belőled. De a legjobban talán az ismert bibliai mondat igazsága jellemzi a Csendet: “Vak voltam, de most már látok.”

427632_281355035259992_2019913399_n

Fotók: Serényi Judit – Angyali Fotó

Hogyan válik a csend az öngyógyítás csatornájává?

A Csend a leghatékonyabb lelki tisztítókúra. Ha elég sokáig és elegendő mértékben elcsendesedsz, előbb-utóbb meghallod az igazi hangodat. Azt, amely már nem szavakkal beszél. Ha tudatosan egyre több időt töltesz benne, egy nagyon finom, lágy, szinte mágikus folyamat kezdődik el. A Csend egyre inkább áthatja majd az összes más tevékenységedet, még ha beszélsz is, valójában csendben leszel. Olyan, mintha a tested-lelked egy rendkívül érzékeny és minden piciny részecskédet átható tisztulásban venne részt, mely mintha a végtelenségig folytatódhatna!
Ősnyugalom jár át, de ugyanakkor rendkívüli izgalom is, hogy vajon milyen mélységekbe vihet még a folyamat. Nagyon kevés társaságra vágysz, de nem válsz antiszociálissá, sőt, egyre nagyobb szeretetet érzel azok felé is, akikkel esetleg nem találkozol. Tisztulsz, s a szereteted is ezt teszi.

Tisztulás. Szentség. Csoda, de közben csak a természet törvénye dolgozik. A csend hatalma és ereje. Ülsz, gyakorolsz, s egyszer csak belekerülsz Abba az állapotba. Lehet róla szavakat írni, mint csend, lét öröme, béke, boldogság, dinamikus üresség, létboldogság, egységélmény, de ezek tényleg nem adnak vissza semmit. Ebben az állapotban valóban éled, hogy minden rendben van. Nincs gond, sem gondolat. Nincs társ, nincs félelem, nincs aggódás, de még az öröm fogalma is furcsának hat, hiszen nem valaminek örülsz. Egyszerűen a Létezés Érzékeli Önmagát. 

Mesélsz kicsit az Aktív Csend módszeréről?

Fontos, hogy értsd, ezek a módszerek nem egy ember szellemi termékei. Nem tartoznak senkihez, így hozzám sem, s a személyem itt nem lényeges. A gyakorló napokon én csak a keretet, a biztonságos, megértő teret és egy kis iránymutatást nyújtok. Nincs tanítás, sem hierarchia. Együtt, egymástól tanulunk. 

Többségük a keleti hagyományokban született, de a nyugati ember igényeihez lett igazítva, így nem kötődik hozzájuk semmilyen dogma, vallási vagy hitrendszer. Sallangtól mentesek, egyszerűen végrehajthatóak, s nem elvont, hanem kézzelfogható eredményeket hoznak. 
Mindenképpen tartsuk észben, hogy egy technika önmagában semmi. Kizárólag a bennünk lévő természetes minőségek és képességek felszabadítása miatt működnek és hatásuk elsősorban kitartásunktól és nyitottságunktól függ. Maga a gyakorlat rányitja a szemed önmagadra.

Idővel a gyakorlás és a mindennapi életed összeér, egyre többet és mélyebben leszel az elért állapotban. A gyakorlatok életmódoddá válnak, az aktív csendből aktív tett, inspirált, magától értetődő, örömteli cselekvés és emberi kapcsolatok születnek! 

Hogyan született meg benned a CsendWellness ötlete?

Ha naponta mindannyian elcsendesednénk és töltenénk egy kis időt önmagunkba mélyedve, a Föld teljesen más képet mutatna. Tele lenne magukat és egymást ismerő és szerető férfiakkal és nőkkel. Ehhez szeretnék hozzájárulni. Szenvedélyem a lélek kutatása, szerelmem a természet. A CsendWellnes e kettő találkozásából született meg. 

A CsendWellnes maga a természet, a csend, a fókusz. A természet élvezete, elmélkedés, tisztulás. Az itt eltöltött idő, hogyan vezet minket haza önmagunkhoz?

402192_279501082112054_581933034_nMinél több időt töltesz el zavartalan csendben, az egyre inkább átjár majd téged és végül részeddé válik, a belső béke és erő személyiséged alapja lesz. Csend. Nem elvont fogalomként, hanem kézzel fogható, tapintható valóságként. Nincs beszéd, olvasás, írás, programok, amelyek elvihetnék a figyelmet a legfontosabbról: Önmagadról. Vagy Te, a gondolataid, az érzéseid, a szállásod, az útitársak, a csodálatos, lélekemelő környezet, a sétáid és pihenéseid, melyek megannyi felismerést hoznak. A Csendben töltött néhány nap nem csak arra lehetőség, hogy kiszakadj a megszokásaid ködéből, de kissé kiláss belőlük és semmihez nem fogható békét és erőt adhat, amelyek tényleg veled maradnak. Visszatérve talán kissé más leszel, nyugodtabb, figyelmesebb, türelmesebb és lélekkel telibb. És ez a dolog érdekes része: nem az ott töltött idő folyamán, hanem utána, attól kezdve történnek a csodák.

A CsendWellness hatásaként átláthatjuk, hogy mit csinálhatnánk jobban életünkben, s az újabb, hatékonyabb viselkedési minták, a teendők már sokszor ott megmutatják magukat. Nyilván, az más kérdés, hogy mennyire leszünk majd képesek a végrehajtásukra a való világban, de a tisztánlátás mindenképpen erőt ad! Akár egész forgatókönyvek állhatnak össze egy-egy életterület kezelésére. S mindez attól, hogy kimozdulunk a megszokott életterületünkből és valami egészen szokatlant teszünk.  És ott vannak a környező természet adta csodák: a fák bölcsessége, a felhők mindig változó, tünékeny szépsége, a rejtőzködő béka, a riadt mókus, az éjszaka settenkedő, veled róka-szemet néző róka, a szikla, amely elmélyülésedhez helyet nyújt s aztán szeretettel int búcsút, az erdő sötétje , ami megmutatja, hogy bármikor előbukkanhat benned félelem, és azt is, hogy megélése választható: nem minden érzés, amit érzel a tiéd! Véleményed lehet róla, de amíg ki nem próbáltad, igazából fogalmad sincsen, hogy mit adhat neked a valódi Csend.

További információ az Aktív Csendről és Lucien elérhetőségei: www.luciendelmar.com

Szerző: Horváthy Noémi

Közzétette: BetegségNyelv

Hozzászólások lezárva