Watsu – vízi terápia

A Watsu elnevezés az angol water (víz) és a japán Shiatsu szavak ötvözetéből létrejött mozaikszó.

A víz, mint elem, nagyon fontos mind a Föld (75 %-a víz), mind az emberi test számára (testünk 70 %-át alkotja).

A melegvíz már magában is fontos szervi hatásokkal bír, feszültségoldó és fájdalomcsökkentő. A felhajtóerő tehermentesíti a gerincet és a súlytalan lebegés megkönnyíti a test nyújtását, átmozgatását, nagyobb mozgásszabadságot tesz lehetővé.

A Shiatsu (jelentése – ujjnyomás) az akupresszúra alapjain nyugvó, Japánból származó, teljes körű, professzionális gyógymód, melynek fő célja az egyensúly helyreállítása mind fizikai, mind érzelmi, mind pedig energetikai szinten.

watsu_kezelés

A hagyományos keleti orvoslás több ezer éves tapasztalataira épül, de ötvözi azt a modern nyugati manuális medicina leghatékonyabb módszereivel.

A Shiatsu holisztikus szemlélete az embert teljes egységében látja, így a személyt gyógyítja, nem csak a tüneteit. Testi, lelki, szellemi működésünk alaperejét, az életenergiát harmonizálja.

Ha az energia áramlása megakad a meridiánokban, szervi bajokhoz, fizikai és lelki problémákhoz vezethet. A Shiatsu masszázs fenntartja, kiegyenlíti az energiaáramlást a testben.

A Watsu megalkotója Harold Dull terapeuta, aki Shizuto Masunaga tanítványaként Zen Shiatsut tanult Japánban.

„… a cél nem egy betegség feltárása, hanem a beteg lényének alapjaitól kiindulva javítani az életminőségén, és egy jobb életmódra vezetni őt.” (Shizuto Masunaga)

Harold Dull a 80’-as évek elején hazájába visszatérve elkezdte alkalmazni és tanítani a Shiatsut, és gyógyító terápiás munkája során megfigyelte, hogy a testmeleg vízben végzett nyújtások és kimozgatások,- melyek a meridiánok körüli energiablokkokat hivatottak feloldani- erősebb és mélyebb hatást gyakorolnak, mint ha szárazföldön végeznék azokat.

A víz ideális közeg a test felszabadítására, mivel a vízben a kar vagy a láb nyújtásával egyidejűleg a teljes test ringatózik és mozog, lecsökkentve azt az ellenállást, amely akkor tapasztalható, ha az adott karral vagy lábbal külön dolgoznak.

A Zen Shiatsu másik elvét alkalmazva új dimenziót nyitott meg a vízben, mely a mozdulatok légzéshez kapcsolása volt. Ez a “víz légzés tánc” a test nagyobb nyugalmát, ellazultságát eredményezi, ami nagyon fontos a kezelés közben, hiszen e nélkül a test feszes, az elme feszült lesz. Mivel a víz hőmérséklete közel azonos testünk hőmérsékletével (35-36 C) olyan, mintha a test határai eltűnnének, az ember eggyé válik a vízzel.

A biztonságot nyújtó karok ölelésében, súlytalanul lebegve, mély bizalmi kapcsolat alakul ki adó és kapó között, mely mentes minden elvárástól, függőségtől, ezáltal megtapasztalhatod a feltétel nélküli elfogadás, a teljes ellazulás csodálatos élményét. Így a test fájdalom nélkül túl tud lépni azokon a korlátokon, amelyek a félelem miatt máskülönben fennállnának.

watsu-water-woman-inside

Így született meg a Watsu, ez az egész testre és lélekre ható különleges vízi terápia.

“Az egyiptomiak úgy tartották, a lélek a vizet kapta ajándékba kárpótlásul, hogy testet kell öltenie. A vízben testünk megtalálja azt a szabadságot, amelyet a lelkünk elveszített. A Watsu e szabadság folytonos felfedezése.” (Harold Dull)

A Watsu hazájában, a kaliforniai Harbin Hot Springs hévforrásra épült Watsu Centerben és Európa számos országában, pszichiátriai intézetekben, gyógyító- és wellnes központokban naponta több ezer Watsu kezelést adnak különböző betegségekben szenvedő, és önmagukat megismerni vágyó, egészséges pácienseknek.

Napjainkra az 1993-ban alakult WABA (Worldwide Aquatic Bodywork Association) – mely a vízi érintéses terápiák világszervezete – tevékenysége során a Watsu az Egyesült Államokban, Brazíliában és a nyugat-európai országokban ismert, elfogadott, népszerű vízi terápiává vált. Számos országban az egészségügyi ellátó rendszerben is felismerték gyógyító hatását és tették a mindennapi gyógyító munkájuk részévé. Helyenként az is előfordul, hogy az orvos gyógyszer helyett Watsu kezelést rendel kliensének, mint ahogy nálunk egy gyógymasszázst, vagy fürdő beutalót írnak hazai kollégáik.

Ez a holisztikus masszázs és mozgásterápia több mint 25 éves múltra tekint vissza, és hatalmas fejlődésen ment keresztül, így a világ elsődleges vízi terápiájává nőtte ki magát.

Több mint 60 országban élvezhetik áldásos hatását, és 2007 óta a WABA felügyelete mellett Magyarországon is elindult ez a komoly, több színtű képzés, mely a hazánkban tevékenykedő edzők, mozgásterapeuták, orvosok, pszichológusok, gyógymasszőrök, természetgyógyászok praxisát is bővítheti, de az újra nyitott, hivatást kereső emberek számára is kitűnő lehetőséget nyújt.

A Watsu elsajátításának folyamata belső utazás és átalakulás is egyben: az elfogadó szeretet, a vízben megnyilvánuló összekapcsolódás és az odafigyelő jelenlét napi színtű átélése a terapeuták életébe is mély, pozitív változásokat hoz.

Ez a terápia a másik ember őszinte tiszteletére és elfogadására épül. Az adó fél teljes lényével a kezelt személyre fókuszál, kifinomult érzékelésével követi a kapó testének és lelkének minden rezdülését, a testben áramló energiák változását és érzékenyen reagál rá. Így a kezelések az itt és mostban születnek, mindig a páciens igényeire és testi- lelki állapotára hangolódva.

Az orvosok és pszichológusok évtizedek óta dicsérik az érintés felbecsülhetetlen értékét, egészségmegörző és gyógyító hatását. Napjainkban, a nyugati világban elfelejtettük, mennyire fontos a kapcsolatteremtés, hogy embertársainkkal a bensőséges, gondoskodó érzelmeinket érintéssel fejezzük ki. Az érintés igazi értéke az életenergia és a szeretet áramlásának ereje, ami két ember közt áramlik. A Watsu tökéletes lehetőség a támogató emberi érintés megtapasztalására, a chi áramlásának érzékelésére, az elfogadó jelenlét és szeretet megélésére.

WATSU_by_Harold_Dull8.jpg„A meleg víz ideális közeg a test felszabadítására.

Valaki a karjában tartva lebegtet a vízben, amely gyengéden megemel minden alkalommal, amikor lélegzetet veszel, melege átjárja és elolvasztja testedben a feszültséget. Az ellazultság egyre mélyebb szintjére sodródsz, amint tested kinyújtóztatva egyre szabadabbá válik. Olyan tudatállapotokba vagy képes így áramlani, amelyekhez a benned eltárolódott traumák vagy feszültségek egyébként nem engednek hozzáférést. A Létezés egy olyan szintjére folysz el, ahol mély boldogság, béke és teljesség vár, ahol a feszültségek és traumák okai már nem uralkodhatnak feletted.

Ez a Watsu. És a Watsut adni éppoly öröm, mint kapni.

Meleg vízben lebegtetsz valakit. Engeded, hogy tested mélyebbre süllyedjen, miközben kilégzel, és érzed, ahogy a víz mindkettőtöket visszaemel, amint beszívod a levegőt. Ahogy tested egyre szabadabbá válik, mozgásod egyre inkább hullámszerűvé alakul, olyan hullámzássá, amely szabaddá ringatja azt, akit a karodban tartasz, miközben egyik nyújtás a másikba áramlik át. Lassú tánc ez, mely körbefolyja a mozdulatlanság pillanatait. Amikor valakit a szívközpontoddal egy vonalban lebegtetsz, olyan kapcsolódás, eggyéválás jön létre, amely jóval a kezelés befejezése után is fennmarad.

Ez a Watsu öröme.

Ez az öröm éppúgy elérhető mindazok számára, akik a Watsu legegyszerűbb mozdulatait tanulják, mint azoknak, akik a technikák teljes tárházának mesterei.” (Harold Dull)

Mint más természetes gyógymódok, – éppen gyengédségüknek köszönhetően – a Watsu is lassabb, de tartósabb javulást hoz, bár csodálatos gyógyító erővel bírhat egyetlen kezelés is a megélt jelenléten keresztül, melynek pozitív hatását már oly sokszor felismerte az emberiség.

A Watsu lényünk minden szintjén kifejti áldásos hatását:

 • A kezelés közben hamar kialakul az ún. paraszimpatikus állapot. Ekkor a vegetatív idegrendszer azon része kerül túlsúlyba, melynek feladata a szervezet regenerációjának és erőgyűjtésének az elősegítése. Az anyagcsere folyamatok a felépítés irányába mozdulnak el. A vérnyomás csökken, a pulzusszám és a légzés lassul.
 • Helyreáll az emésztés, az emésztőnedvek termelődése. A bélműködés és kiválasztás fokozódik. Megélénkül a simaizomzat (belső szervek) működése.
 • A vázizomzat pihen, megnövekszik az ízületi mozgástartomány, lazábbakká válnak az izmok, feloldódnak az izomgörcsök, ezáltal enyhül a fájdalom.
 • A rendszeres kezelés megerősíti az izmokat, növeli a test rugalmasságát.
 • Ebben a meditatív, laza állapotban felgyorsul a gyógyulás, hatékony segítséget nyújt a műtétek és sérülési traumák utáni rehabilitációban.
 • Hozzájárul a mozgásszervi és idegrendszeri betegségek gyógyulásához.
 • Eredményesen alkalmazható gerincproblémák esetén (nyaki – háti fájdalmak).
 • Erősíti az immunrendszert, beindítja az öngyógyító folyamatokat és a természetes méregtelenítést.
 • Segítséget nyújt egyes neurológiai eseteknél (agyvérzés, gerincsérülés, Parkinson-kór, szklerózis multiplex).
 • Mivel a Watsu stresszoldó hatása legendás, kitűnő a stressztűrő képesség javítására, csökkenti a szorongást, a mély relaxációs állapot jobb alvást eredményez.
 • A szeparációs szorongást enyhíti, megerősíti a kapcsolatteremtési készséget, hogy képesek legyünk érezni az egységet, melyet másokkal közösen alkotunk.
 • A pszichoszomatikus ( lelki eredetű és testben megnyilvánuló ) betegségek gyógyítására is kiválóan alkalmas.
 • Hatásos depresszióban szenvedőknek, segít megtapasztalni önnön lényünk csodálatos egyediségét, ezáltal elfogadni önmagunkat.
 • Gyerekeknél különösen jó megoldást nyújthat, mivel gyógyítja a dekoncentrációs és hiperaktív viselkedési zavarokat. Oldja a gyermek- és felnőttkori lelki traumákat.
 • Kismamáknál is rendkívül jól alkalmazható, mivel a várandós állapotból eredő mozgásszervi terhelés alól felszabadító lebegés sokat javíthat az anya fizikai közérzetén.
 • Élsportolók felkészítéséhez és a koncentráció megtartásához is nagy segítséget nyújt.
 • A víziszony mögött megbújó félelmeket is segít feloldani, nem szükséges hozzá úszni tudás.

Az egészség- és közérzet javító hatásai mellett a Watsu nagyszerű módja a magunkba vezető út megtalálásának. A kezelés közben az életünk során elfojtott érzések széles skálája törhet felszínre, és egyben kerülhet elengedésre a folyamatos áramlás által. Ez a folyamat segíti az embert, hogy a vízből kilépve egy teljesebb, feszültségektől mentes életet élhessen, szélesebb látókörben szemlélhesse annak történéseit. Ez egy csodálatos utazás, új dimenziókat nyit. Belemerülhetsz egy csendes világba, amely nem csak gyógyít, de át is alakít. A Watsu megújítja kapcsolatainkat – főleg saját magunkkal -, segít együtt érezni az emberekkel, rezgésükkel azonosulni. Ahogy a fogadó fél megtapasztalja határainak kitágulását a vízben, a hétköznapok akadályait, kérdéseit is lazábban, tudatosabban érzékeli és könnyebben túljut rajtuk.

Bizonyos esetekben ellenjavalt a kezelés:

 • Miikor a közfürdőkben tartózkodás nem javasolt (fertőző betegségek, bőrbetegségek)
 • Inkontinencia
 • Epilepszia
 • Hőszabályozás zavara
 • Köhögési reflex hiánya
 • Keringési- és légzőrendszer betegségei
 • Ízületek akut gyulladása
 • Kezeletlen magas vérnyomás, szívritmuszavar
 • Bármely szerv trombózisa
 • Nagyfokú csontritkulás, gerinc betegségeinél fokozott figyelem

A Watsu kezelés:

A kezelés előtt elhangzik néhány lényeges információ, ettől eltekintve nem szükséges verbális kommunikáció. Ha szükséges, lebegtető szivacsot – „floaty”-t helyez a lábadra a terapeuta, a kellemes lebegés érdekében. Neked nincs semmi dolgod, csak pihenj, lazíts, engedd el magad! Érezd át, milyen érzés az érintés. Legjobb, ha könnyedén befelé figyelsz, az érzéseidre összpontosítasz. Aztán a kezelő a víz felszínén, a szívközpontja vonalában elkezd lebegtetni, így még erőteljesebben Rád tud hangolódni. A szemed csukva, nincs más csak a fény és árnyék játéka, a füled a vízben van a fürdőzök zaját hallod még egy ideig, de aztán minden lecsendesül és csak a víz megnyugtató morajlását hallod. Érzed a bőrödön a víz melegét, a terapeuta érintését, de a folyamatos ellazulás olyan belső helyekre vihet, hogy a külvilág érzékelése teljesen eltűnhet. Belső utazás ez, igazi Önvalódba, belső szentélyedbe. Ahol csend van és nyugalom. Megszűnik a tér és az idő, nem létezik más, csak Te. A tudatosság olyan rétegeibe érhetsz el, ahová a feszültségek vagy traumák miatt egyébként nem juthatnál el. Biztonságban érzed magad, mint egykor az anyaméhben, megtapasztalod a súlytalanság élményét, az egységélményt, a létezés örömét, a béke és szabadság érzését. Felszabadul a test és a lélek, leírhatatlan élmény…

Egy finom, örömmel átszőtt tudatosság hatja át a kezeléseket, melyre nincsenek szavak, csak körülírni lehet. Áramlás, öröm, jelenlét, egység… Az a csodálatos, hogy adó és kapó egyszerre osztozik ebben az élményben, azonos ritmusban lélegeznek és a mozdulatok egy lassú táncba folynak össze.

A kezelés végén, mely 50-60 perces, a terapeuta ellebegtet a medence széléig és a hátadat a falnak támasztva felültet. Pár érintéssel elköszön Tőled, Te pedig, amíg jól esik, csukott szemmel élvezheted ezt az éteri érzést. A kezelés közben vagy utána érezhetsz felszabadultságot, egységélményt, de megélhetsz akár szomorúságot is és könnyeket is hullathatsz a traumák oldódásakor. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ezeket az érzelmi reakciókat megfigyeld, és azt követően elengedd. Ezen felül fontos ismét megemlíteni, hogy Watsu közben intenzíven oldódik a stressz és az izmok tónusos feszültsége, mely hatás a Watsu egyik legnagyobb gyógyereje. A végén lehetőség van az élmények megbeszélésére, ha szeretnéd.

A személyes higiénián felül ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a vízben történő egy órás kezelés alatt, akár fél liter víz is eltávozhat szervezetünkből a bőrön keresztül. A kezelés után nem árt egy 10-15 perces rövid pihenő, hogy teljeséggel visszatérjünk a normál tudatállapotba. Ez különösen fontos, ha a kezelést követően rögtön autót szeretnénk vezetni.

Ziger Hajni

Forrás: watsu.lap.hu/antalvali.com

Hozzászólások lezárva