Ahhoz, hogy valaki igazán egészségessé váljon, rengeteg vitamin szedése lehet szükséges. Különösen fontos a megfelelő étrend sportolók számára, hiszen az ő szervezetük fokozott terhelésnek van kitéve.

Különösen az ő esetükben jelenthető ki, hogy nem elegendő a sima táplálkozási tanácsok megfogadása, hanem szükséges a vitaminok szedése is.

Mégis melyek ezek? Számtalan vitaminfajta létezik, de van három, ami kiemelten fontos a szervezet számára.

C-vitamin

A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé sorolható, ez azért érdekes, mert a szervezet ezen okból kifolyólag nem igen képes raktározni, a folyamatos utánpótlása szükséges. A főzés, sütés, hatására könnyedén csökkenhet az élelmiszerek C-vitamin tartalma, ennek köszönhetően érdemes mindig nyers táplálékokat fogyasztani. Szent-Györgyi Albert fedezte fel annak idején.

D-vitamin

A szervezetünk saját magának is képes előállítani napfény hatására. Ennek köszönhetően Magyarországon a lakosság D-vitamin szintje nagyon alacsony szokott lenni a tél végére, a C-vitamin után kétségtelenül a legfontosabb tápanyag.

A-vitamin

A szürkületben való látásért felel, zsírban oldódó, ennek köszönhetően a szervezet könnyedén képes lehet raktározni. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős látóbíbor képződéséhez elengedhetetlen.

Külön érdemes szedni őket

Sokan azt gondolják, hogy a zöldségek, gyümölcsök megfelelő mennyiségben történő szedése elegendő. Ez az elgondolás bizonyosan téves. Hiszen a mai zöldségek már nem tartalmaznak elegendő mennyiségű vitamint, köszönhetően a rengeteg vegyszer használatának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.